نگهداری مواد غذایی در یخچال و فریزر

  • فضای یخچال محلی مناسب برای رشد و تکثیر کپک و باکتری است. برای از بین رفتن برخی باکتری ها باید درجه سرمای یخچال را روی 4 درجه سانتی گراد تنظیم کرد اما با این وجود بعضی از باکتری ها می توانند در دمای پائین تر نیز رشد کنند . دما ، مواد مغذی ، هوا و رطوبت باعث رشد باکتری ها در درون یخچال می شوند و اگر غذایی کپک بزند به راحتی می تواند به مواد غذایی دیگر منتقل شود.
  • برای تمیز کردن داخل یخچال ، هر دو هفته یکبار از مواد ضدعفونی کننده استفاده کنید.
  • درجه حرارت محل نگهداری و زمان ماندگاری مواد غذایی را از روی برچسب آنها کنترل کنید.
  • مواد غذایی را که برای سالم ماندن نیاز به دمای سرد دارند درون یخچال نگه داری کنید.
  • بسته بندی مواد غذایی به سلامت آنها کمک می کند ، روی مواد غذایی خام را بپوشانید یا آنها را بسته بندی کنید.
  • برای نگهداری مواد غذایی همیشه از ظروف در دار استفاده کنید . در غیر اینصورت علاوه بر خشک شدن و جذب بوی مواد دیگر باعث انتقال آلودگی و جذب رطوبت می گردند که در نتیجه امکان رشد و تکثیر باکتری ها را فراهم می کنند.
  • مواد غذایی مانند غذاهای پخته سرد مانند غذاهای آماده مصرف ، انواع پیراشکی ، مرغ آماده مصرف، شیر، ماست و پنیر تازه، انواع گوشت پخته ، سوسیس و کالباس، سالادهای آماده مانند سالاد سیب زمینی و الویه و غذاهای خانگی مانند انواع خورش و آبگوشت باید در یخچال نگهداری شوند.
  • پس از باز کردن در قوطی کنسرو ، در صورت عدم مصرف باید محتویات آن در ظرف در بسته دیگری نگهداری شوند تا سالم بمانند.
  • پر کردن بیش از اندازه مواد غذایی در یخچال مانع از جریان هوای خنک می شود.
  • مواد غذایی که احتمال فاسد شدن سریعتری دارند در سردترین قسمت یخچال قرار دهید.
  • ماندگاری پنیر در یخچال 6 تا 12 هفته و کره به مدت 2 هفته است همچنین می توانید تخم مرغ آب پز سفت را هم در یخچال به مدت یک هفته نگهداری کنید. خامه 3 روز و ماست 7 تا 10 روز در ظرف در بسته قابلیت نگهداری در یخچال دارند.
  • بطری های دارای آبمیوه که در یخچال نگهداری می شوند باید به مدت یک تا سه روز پس از باز شدن مصرف شوند . در طول این مدت نیز باید درون یخچال نگه داری شوند.
  • هرگز غذای کودکان را بیش از سه روز در یخچال نگهداری نکنید.
  • بعد از طبخ غذا ، به اندازه مصرف یک وعده از آن جدا شود و باقیمانده را بعد از خنک شدن سریع داخل یخچال بگذارند تا غذای تازه، مدت کمتری در دمای محیط باقی بماند و از گذاشتن غذای گرم به درون یخچال خودداری کنید زیرا باعث می شود تا برای خنک نگه داشتن محیط داخل یخچال موتور بیشتر کار کند همچنین هوای گرم درون یخچال باعث نفوذ تخم حشرات یا تخم انگلها به غذا می شود .
  • باقی مانده مواد غذایی پخته نباید بیشتر از 24 ساعت در یخچال نگهداری شود و بهتر است قبل از زمان گفته شده مصرف شوند . با نگهداری بیش از 24 ساعت در یخچال ، امکان رشد میکروب فراهم می شود. به غذاهای نگهداری شده در یخچال، قبل از مصرف باید حرارت داده شود. عدم توجه به موارد ذکر شده شاید در کوتاه مدت ، مشکل خاصی ایجاد نکند اما در طولانی مدت ، افراد را دچار آلودگی های غذایی خواهد کرد.
  • نگهداری طولانی مدت غذای طبخ شده در فریز ، از فاسد شدن آن جلوگیری می کند، اما نباید فراموش کرد ارزش غذایی که با مواد غذایی تازه طبخ و مورد استفاده قرار می گیرند بسیار بیشتر از غذای فریز شده است .
  • گوشت قرمز تا دو روز می توان درون یخچال و چهار تا دوازده ماه در فریزر نگهداری کرد . علاوه بر آن گوشت پخته شده را تا چهار روز در یخچال و دو تا شش ماه در فریزر می توان سالم نگاه داشت .
  • گوشت چرخ شده گاو ، گوسفند و مرغ نیز مانند گوشت خام قرمز می توان تا دو روز در یخچال و به مدت سه تا چهار ماه در فریزر نگهداری کرد. گوشت چرخ کرده به سرعت در یخچال فاسد می شود و باید در نگهداری آن دقت بیشتری کرد.
  • انواع سالاد مخصوص انواع وعده های غذایی مانند مرغ، ماهی تن، تخم مرغ و یا سالاد ماکارونی را می توان 3 تا 5 روز در یخچال نگهداری کرد و نباید در فریزر قرار گیرند.
  • برای نگهداری غذاهای لبنی مثل شیر، ماست، پنیر و کره، از تاریخ انقضاء درج شده روی بسته بندی آن استفاده کنید . برخی از محصولات لبنی مانند شیر، به مدت دو یا سه هفته و پنیرو شیر سویا تا چند ماه در یخچال سالم می مانند . اما بهتر است شیر و خامه را 1 تا 5 روز بعد از حداکثر زمان فروش نگه دارید. مدت زمان نگهداری ماست نیز 7 تا 10 روز بعد از تولید می باشد . اگر شیر یا ماست بیش از دو ساعت در هوای آزاد نگه داری شوند باید آن ها را دور ریخت.
  • تخم مرغ خام را می توان تا یک ماه در یخچال نگهداری کرد. اما تخم مرغ پخته شده باید تا یک هفته مصرف شود. هرگز تخم مرغ سالم را در فریزرنگهداری نکنید، زیرا سرما حجم آن را زیاد کرده و می شکند. زرده و سفیده تخم مرغ را از پوست خارج کرده وکمی نمک به آن اضافه کنید، پس از هم زدن در فریزر نگهداری کنید. سفیده تخم مرغ بدون زرده را می توان تا یکسال به صورت منجمد نگهداری کرد.
  • تخم مرغ سرخ شده و سفیده و زرده تخم مرغ جدا شده از هم را می توان دو تا چهار روز در یخچال نگه داشت.
  • فریز کردن غذاهای پخته شده در تغییر طعم ،بو و کیفیت چاشنی ها و ادویه جات به کار برده شده، تاثیر می گذارد . بنابراین بهتر است چاشنی غذاهای را پس از خارج کردن غذا از فریزر و به هنگام گرم کردن آن اضافه کنیم . دمای غذا های پخته شده باید قبل از فریز شدن سرد شود. با قرار دادن ظرف غذا در آب خیلی سرد می توان دمای آن را کاهش داد . همچنین غذا را به مقدار مورد نیاز در ظروف مختلف بسته بندی و فریز کنید.
  • منجمد کردن برنج پخته اصلاً توصیه نمی گردد .

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *